// Wet digitale toegankelijkheid 2025

Wet over de digitale toegankelijkheid vanaf 2025

De nieuwe digitale toegankelijkheidswet zorgt ervoor dat jouw online aanwezigheid toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Maar wat betekent dit nu precies voor jou? En hoe zorg je ervoor dat jouw website voldoet aan de nieuwe eisen?

Wat is de nieuwe digitale toegankelijkheidswet vanaf 2025?

De digitale toegankelijkheidswet is een nieuwe wet die vanaf 2025 in werking treedt. Het doel van deze wet is om websites, webshops en andere digitale platforms toegankelijk te maken voor iedereen. Dit betekent dat mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen zonder problemen gebruik moeten kunnen maken van jouw website. Of je nu een kleine ondernemer bent of een groot bedrijf runt, deze wet is van toepassing op iedereen die online aanwezig is.

Wat houdt digitale toegankelijkheid precies in?

Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen, ongeacht hun beperking, jouw website moet kunnen gebruiken. Dit gaat verder dan alleen maar voldoen aan de wet; het gaat om het creëren van een inclusieve online omgeving waarin niemand wordt buitengesloten. Hierbij kun je denken aan:

  • Alt-teksten voor afbeeldingen: Dit zijn korte beschrijvingen van wat er op een afbeelding te zien is, zodat mensen met een visuele beperking deze informatie via een schermlezer kunnen horen.
  • Toegankelijke navigatie: Jouw website moet eenvoudig te bedienen zijn met een toetsenbord of andere hulpmiddelen die mensen met een beperking gebruiken.
  • Kleurcontrast: Zorg ervoor dat er voldoende contrast is tussen de tekst en de achtergrond, zodat mensen met een visuele beperking de tekst goed kunnen lezen.
  • Eenvoudige taal: Gebruik duidelijke en eenvoudige taal, zodat mensen met een cognitieve beperking de inhoud van je website makkelijk kunnen begrijpen.

Waarom is deze wet belangrijk?

De nieuwe digitale toegankelijkheidswet is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om je klantenkring te vergroten. Door je website toegankelijk te maken voor iedereen, laat je zien dat je geeft om inclusie en gelijkheid. Dit kan ertoe leiden dat meer mensen je website bezoeken en uiteindelijk gebruik maken van je diensten of producten. Bovendien, wie wil nu klanten verliezen omdat hun website niet toegankelijk is?

Als jouw website niet voldoet aan de eisen van de wet over de digitale toegankelijkheid vanaf 2025, kun je te maken krijgen met boetes en juridische problemen. Maar misschien nog belangrijker: je loopt het risico om een groot deel van je potentiële klanten te verliezen. Niemand wil natuurlijk een website gebruiken die moeilijk of zelfs onmogelijk te navigeren is.

Wat betekent de European Accessibility Act 2025 voor Nederland?

De European Accessibility Act Nederland is onderdeel van deze nieuwe wetgeving en heeft als doel om toegankelijkheid in heel Europa te verbeteren. Dit betekent dat de regels in Nederland zijn afgestemd op die van de rest van Europa. Als je dus internationaal actief bent, is het extra belangrijk dat je je website op tijd aanpast aan de nieuwe normen.

Hoe zorg jij voor het voldoen aan de wet?

Nu je weet waarom de nieuwe digitale toegankelijkheidswet zo belangrijk is, vraag je je misschien af: hoe zorg ik ervoor dat mijn website voldoet aan deze nieuwe regels? Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

  1. Uitvoeren van een toegankelijkheidsaudit: Laat je website doorlichten om te kijken waar de knelpunten zitten op het gebied van toegankelijkheid. Dit geeft je een duidelijk beeld van wat er aangepast moet worden.
  2. Webdesign en ontwikkeling aanpassen: Werk samen met je webdesigner of ontwikkelaar om je website aan te passen aan de toegankelijkheidsnormen. Denk hierbij aan het verbeteren van kleurcontrasten, het toevoegen van alt-teksten en het herstructureren van je navigatie.
  3. Regelmatig testen en onderhouden: Toegankelijkheid is geen eenmalige taak. Het is belangrijk om regelmatig te testen en te controleren of je website nog steeds voldoet aan de nieuwste richtlijnen

Verbeter de toegankelijkheid

Bij Accent Interactive weten we hoe belangrijk het is om een website te hebben die toegankelijk is voor iedereen. Wij helpen je graag om je website aan te passen aan de eisen van de nieuwe wet over de digitale toegankelijkheid die vanaf 2025 ingaat en de European Accessibility Act van 2025. Onze experts voeren audits uit, passen je webdesign aan en bieden voortdurende ondersteuning om ervoor te zorgen dat je website altijd up-to-date is met de nieuwste toegankelijkheidsnormen.

Joshua Solution Specialist | Accent Interactive

Vragen? Wij helpen graag!

Laat jouw website geen obstakel zijn voor potentiële klanten. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om te voldoen aan de ‘wet digitale toegankelijkheid’ en om een inclusieve online ervaring te creëren voor al je bezoekers.

Wil je meer weten? Bel naar 0172-603130 of plan een gratis adviesgesprek en laat ons je helpen met de voorbereidingen voor 2025.